Burun Estetiğine Yenilikçi Yaklaşım: Avşar Maskesi

Artık estetik burun cerrahisi ile istediğiniz gibi bir buruna sahip olmak içten bile değil. Son teknolojilerin yardımıyla burunlara kalıcı şekiller verilebiliyor. Böylece burun iskeleti ve dokular yüze çok daha uyumlu hale geliyorlar. Bu işlemin tıpdaki adı rinoplasti. Robotik rinoplasti ise cerrahi müdahalede gelişmiş araçlar kullanmak. Yani artık eskiden olduğu gibi tamponsuz burun estetiği falan yapılıp kocaman kırmızı burunlarla ortalarda dolaşılmıyor. Burun estetiği alanındaki bütün bu gelişmeler şimdi  bir Türk doktor tarafından daha da ilerletildi. Operatör doktor Yakup Avşar yıllardır yaptığı endoskopik burun estetiği ameliyatlarında artık baskı teknolojilerinin bir nimetinden, 3D yazıcılardan yararlanmaya başladı.

3d Mask Rinoplasti

3d Mask Rinoplasti

Rinoplasti Müdahale Süreci

Rinoplasti olarak adlandırılan estetik burun ameliyatları  daha güzel bir yüze sahip olabilmek için başvurulan son aşama. Hasta doktora gelince önce bir fotoğrafı çekiliyor. Bilgisayara yüklenen ve üç boyutlu hale döndürülen bu fotoğraf üzerinde doktor ve hasta yeni burun şekli üzerinde karar veriyorlar. Öncesinde ve sonrasında ne isteniyorsa çizilebiliyor. Mimaride kullanılan otocat programına benzeyen bu program sonucunda hastanın yeni yüzü ekranda gene iki boyutlu olarak görülüyor.

İşte Op. Dr. Yakup Avşar işin burasında bu görüntüyü üç boyutlu bir yazıcıda maske halinde basarak ameliyat öncesi hastasına göstermeyi düşündü. Başarılı da oldu. 3D mask print edildi. Bu yeni yazıcılar iki boyutlu görüntüleri çok ince katmanlar halinde sürekli basarak sonuçta işin derinliğini elde etme, yani üç boyutlu hale getirme prensibine göre çalışıyorlar. Bir sürü ince kağıdı üst üste koyunca bir kağıt tomarı elde etmeye benziyor. Böyleceg örüntüler nesnelere dönüşüyor. Bu kez yazıcıya mürekkep yerine termoplastik malzeme konuyor. Lazer yazıcının sıcağında tekrar tekrar eriyebilen bu polikarbon, seramik tozuna benzer bir malzeme çıkararak size bir prototip üretiyor. Yani bu yazıcılarla ve  uygun programlarla kafanızda neyi tasarladıysanız seri üretime geçmeden tek bir tane yapabiliyorsunuz. Size tasarımınızdan bir örnek veriyor.

Geliştirilmeye çalışan son sistem 3D yazıcılarda cam hamuru kullanılarak cam madde prototipi bile yapılıyor. Op. Dr. Yakup Avşar’da hastasının müdahale sonrası aynada göreceği yeni yüzünü bir maske olarak basıyor. Hatta hem eski yüzün maskesini, hem yeni yüz şeklinin maskesini yapıyor. Maskeler özel sıvısında boyanıp tamamen cildin doğal rengini alıyorlar. Hasta böylece “Acaba ameliyat sonrası ben neye benzerim” endişesi duymuyor. Gönül huzuru ile işlem tamamlanıyor. Op. Dr. Yakup Avşar bu yöntemi internette yayınlayınca pek çok hastanın ilgisini çekmiş. Çeşitli ülkelerden cerrahi müdahale için başvuranlar olmuş. İsveç’li Amanda hayatında daha biçimli buruna, daha güzel bir yüze  sahip olmak isteyen hanımlardan biri. 3D mask burun estetiği yöntemini kullanan Op. Dr. Yakup Avşar tarafından ameliyat edildi.

Amanda şimdi yeni yüzüyle çok mutlu. Yüzünden gülümseme eksik olmuyor ve kendisini gören eski arkadaşlarının onu tanıyamadığını söylüyor. Kendine ait 3D mask eline verildiği zaman gözlerine inanamamış. Zaten Dr. Avşar için de hastasının memnuniyeti en büyük armağan. “Hastaların her aynaya bakışlarında beni hatırlayacakları bir işi yapıyorum” diyor. “Bu yüzden iyi hatırlanmak isterim. Sonuca tek ameliyatla ulaşmak gerekir. Her burun cerrahının kendine has bir tekniği vardır. Önemli olan bu tekniğe hakim olabilmektir, bu tekniğe yatkınlıktır. 3D mask print etme yöntemini ameliyatlarımda kullanabilir miydim? Bunu sordum kendime ve yaptım” sözleri işinde çok iyi olan bir profesyonelin açıklaması.

Bir Heykeltraş Gibi

Doktorun Türk olması herkese ayrı bir kıvanç veriyor. Onu hastaları sadece bir doktor olarak görmüyor, heykeltıraş estetik cerrah olarak tanımlanabilir. Organları yeniden yaratıp taşlara oyulacak yüzleri baskı makinelerini  kullanarak ameliyat masalarında yapıyor. Yaklaşık ameliyat süresi olan iki buçuk saatte Op. Dr. Yakup Avşar yeni bir yüz yaratıyor. Yontucularla ilgili olarak  anlatılan başka bir hikayeye göre eski çağlarda yaşayan ünlü bir heykeltraş yaptığı çok güzel bir heykelin parmağında şekillendirdiği nişan yüzüğü ile onun kendi eseri olduğunu belgelemiş. Günümüzde bir estetik cerrah da yeniden şekillendirdiği her yeni yüzde böyle bir gurur taşıyabilir. 

Destek 3D Yazıcılardan Geldi

Bilgisayar ve yazıcıların baş döndürücü ilerlemesinin son örneği üç boyutlu yazıcılar. 3 boyutlu baskı, sanal ortamda yani bir bilgisayar programında tasarlanmış herhangi bir şekildeki üç boyutlu nesnenin katı formda basılması olarak tarif edilebilir. Yani tasarımın objeye dönüşmesidir. Bilim dünyasında bazı buluşların  çoğunlukla en olmayacak durumlarda  akla geldiği bilinir. Çok bilinen bir örnek henüz 23 yaşındayken bir ağacın altında oturan Isaac Newton’ın başına düşen elmadır.

Genç fizikçinin böylece yerçekimini fark ettiği bilinmektedir. Ya da Arşimed’in suyun kaldırma kuvvetini hamamda yıkanırken hamam tasını suyun yüzünde bulunca düşündüğü söylenir. İki boyutlu ve kağıda baskı yapan bir yazıcıyı üç boyutlu hale getirmeyi düşünmek de acaba fotokopi makinesinin içine elimi koyarsam ne olur, makine bunu nasıl çeker ve basar diye düşünen fazla zeki ve neşeli bir delikanlının eseri midir? Sonuçta geliştirilen bu üç boyutlu baskılar çoğunlukla STL formatıyla yani nesnenin iki boyutlu olarak katman katman dökülmesiyle elde ediliyor. Normal yazıcılarda kullanılan mürekkep yerine burada hammadde olarak termoplastik malzeme kullanılıyor.

Bu malzeme defalarca eriyebilir ve verilen programa göre üç boyutlu olarak şekillenebiliyor. Sonuçta tasarlanan ürünün üretimine başlamadan önce bir prototipi elde edilmiş oluyor. Bunu estetik cerrahi de kullanmak ise çok pratik çözümler sağlayabilirdi. Hastaya “Bakın, ameliyattan sonra yüzünüz bu şekilde olacak” deyip ona basılmış bir 3D maske gösterebilmek, onun kendini çok daha iyi görebilmesini sağlamak harika sonuç verebilirdi.  Bunu bir Türk doktor, estetik cerrah Op. Dr. Yakup Avşar hayata geçirdi.  3D mask print yapabilmek ve bunu müdahale öncesi hastaya gösterebilmek mümkün müydü? Bu soruya “Evet, mümkündü. Ben buldum” diyerek cevap veriyor Dr. Avşar. Burun estetiği için gelen hastanın önce fotoğrafı çekliliyor, sonra taranarak bilgisayar programlarına geçirilen fotoğraf üzerinde üçboyutlu olarak  doktorun yapacağı ve hastanın istediği değişiklikler uygulanıyor.

Üzerinde karar verilen son görünüm 3D maske olarak basılıyor. Özel suyuna batırılan maske bu arada cilt rengine uygun olarak renklendiriliyor. Böylece hasta ameliyat sonrası nasıl görüneceğini önceden görmüş oluyor. İlk maskesi de bu arada yapılabilir. Öncesi ve sonrasıyla yan yana koyulan iki 3D maske burun estetiği alanında kullanılacak  pratik bir çözümü sergiliyor. Endoskopik burun estetiği ameliyatlarına baskı teknolojisinin verdiği bu desteği Op. Dr. Yakup Avşar rahatlıkla ameliyatlarında kullanıyor. Op . Dr. Avşar zaten çalışmalarında heykeltıraş estetik cerrah olarak düşünülebilir. Taşlara oyulacak yüzleri O, baskı makinelerini  kullanarak ameliyat masalarında yapıyor.

Tüm Dünyada İlgi Çekti

3D mask print etme ve bunu prototip olarak kullanma yöntemi bütün dünyada daha güzel bir yüz, daha biçimli bir burun isteyenlerin dikkatini çekti. İsveç’ten gelen Amanda doktorun bu yöntemle ameliyat ettiği hastalardan. Amanda şu anda yeni yüz formuyla çok mutlu. Reuter Haber Ajansı’na konuşurken “Her gören şaşırıyor, çok iyi oldu, bu gerçek bir mutluluk” diyor. Ve doktoruna teşekkür ediyor. Op. Dr. Yakup Avşar’da aynı hisleri paylaşıyor. “Hastanız her aynaya baktığında sizi hatırlayacaktır. Önemli olan mutluluk içinde hatırlanmaktır” diye sözlerini tamamlıyor. Bir doktor için hastasının sağlığından ve mutluluğundan daha büyük bir ödül zaten olamaz. Türk doktorlarının başarıları bizleri de gururlandırmaya devam ediyor.

Op. Dr. Yakup Avşar resmi iletişim bilgileri

yakupavsar.com
facebook.com/avsarestetik
instagram.com/avsarestetik

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir