Çocuğunuzda Demir Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Demir, kanda oksijen taşıyıcı madde olarak bilinen hemoglobinin yapımında gerekli bir maddedir. Demir eksikliği olduğunda kan hastalığı belirtileri başlar. Demir eksikliği özellikle vücuttaki kan hücrelerini de azaltır. Çocuklarda sık görüldüğü için belirtileri dikkate alınmalı ve hemen tedavi edici uygulamalar yaptırılmalıdır.

demir eksikliği

demir eksikliği

Çocuklarda Demir Eksikliği Belirtisi Ve Tedavisi

Çocuğunuza demir eksikliği olduğunu yorulmasından, iştahsız olmasından anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra davranış bozuklukları gösterebilir. Dikkat eksikliği gibi durumlar yaşayabilir. Saç dökülmesi, tırnak kırılması, toprak yeme isteği gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Sık sık baş dönmesi yaşayabilir ya da nefes darlığı çekebilir. Bu tarz belirtiler çocuğun kan oranındaki demir eksikliğine işaret eder.

bebeklerde demir eksikliği

bebeklerde demir eksikliği

Demir eksikliği uzun süre devam ediyorsa çocuğun beyinsel gelişimi de yavaşlar. Kalp yetmezliği ya da bedeninde oluşan farklı hastalıklar görülebilir. Çocuğunuzu, iyi şekilde gözlemlemelisiniz. Demir bakımından zengin gıdalar tüketilmediği zaman demir eksikliği ortaya çıkar. Bebek ilk altı ay anne sütü alırken, anne sütündeki demir ona yeterlidir. Altı ay sonra ise demir yeterli gelmez ve ek gıdaya ihtiyaç vardır. Ispanak, bezelye, tavuk, yumurta sarısı gibi demir yönünden zengin gıdaları menüsüne eklemelisiniz.

Demir eksikliği genetik olarak da görülebilir. Çocuğunuzda demir eksikliği olup olmadığını anlamak istiyorsanız mutlaka kan testi yaptırmalısınız. Demir eksikliği olan çocukların gıdalarına çok dikkat edilmelidir. Kuru erik, kepekli ekmek ve meyveleri çocuğunuzun gıdalarından eksik etmemelisiniz. Çay ve gazlı içecekler ise demir emilimini azalttığı için çocuklarınıza bu tarz içecekleri vermemeye dikkat edin.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir