Bebeğin Zekâsını Anne mi Geliştiriyor?

Anne adayları bu yazıyı okuduktan sonra annelik sürecini daha dikkatli planlamalı, çünkü zekânın genetik olmayan bölümünde annelerin son derece önemli bir rol oynadığı keşfedildi.  Bazı araştırmalar, anne ile çocuk arasındaki güvenli bağın zekâ ile yakından ilişkili olduğunu ispatlıyor.

gebelik

gebelik

Anne İlgisi Zekâ Açıyor

Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, anne ile çocuk arasında güvenli bir duygusal bağın, beynin bazı bölümlerinin büyümesi için çok önemli olduğunu keşfetti. Bir grup annenin çocuklarıyla 7 yıl boyunca ilişkilerini gözlemleyip analiz ettikten sonra araştırmacılar, duygusal olarak desteklenen ve entelektüel ihtiyaçları yerine getirilen çocukların, anneleri duygusal olarak mesafeli olan çocuklara göre ortalama %13 daha büyük bir hipokampusa sahip olduklarını keşfettiler. (Hipokampus; bellek, öğrenme ve stres tepkisi ile ilişkili beynin bir alanı.)

Anne ile ilk yaşlarda kurulan güçlü bir bağın, bir çocuğa dünyayı keşfetmesini sağlayan güvenlik hissi ve sorunları çözmeye olan özgüveni verdiği görülüyor. Buna ek olarak, özverili, özenli anneler, çocukların sorunlarını çözmesine yardımcı oluyor ve onların potansiyellerine daha fazla ulaşmalarında katalizör rol oynuyor.

sağlıklı gebelik

sağlıklı gebelik

Babalar Zekâda Etkisiz Eleman mı?

Elbette, babalar rol model olmaları dışında anneler kadar büyük bir eğitim kaynağı olarak fırsat bulamıyor olabilir. Araştırmacılar, babadan devralınabilen sezgi ve duygular gibi diğer koşullanmış gen özelliklerinin bir alanda potansiyel zekânın açılması için anahtarlar olduğuna dikkat çekiyor; bu yüzden babalar umutsuzluk içinde olmamalıdırlar. Ayrıca, bir bebeğin genetiğinin zekâya etkisi %40 – %60 arasında değişiyor ve geri kalan alan çevresel etkenler ile doluyor.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir