ATM Makinaları Nasıl Çalışır?

ATM ilk olarak 1939 yılında Luther George Simjian tarafından icat edilmiştir. O yıllarda Amerika’da beklenen ilgiyi görmeyen ATM’ler kısa süre sonra kullanımdan kaldırılmıştır. Daha sonra, 1968 yılında başarıyla işleyen ATM Donald Watzel tarafından geliştirilmiştir. Türkiye’de ise ilk ATM 1987 yılında İş Bankası tarafından, “Bankamatik” adı ile kurulmuştur.

Günümüzde hemen hemen herkesin kullandığı bankamatikler, günlük hayatımızda ve iş hayatımızda bize birçok kolaylık sağlamaktadır. Sunduğu kolaylıklarla bizi bulunduğumuz her noktada nakit paraya ulaştıran bankamatikler bunun yanı sıra, para transferi, fatura ödemeleri ve diğer ödemeler gibi işlemleri kartlı veya kartsız olarak gerçekleştirmektedir.

ATM’lerin Çalışma Aşamaları

ATM’ler çalışmaya, kartınızı ATM’nin kart okuyucusuna yerleştirdiğinizde başlamaktadır. İçerisinde bulunan siyah bant küçük bir mıknatıstır ve üzerinde 2 rakamlı bir kod barındırır. İlk rakam kartınızın geçerli bir kart olup olmadığını kontrol eder. İkinci rakam ise, kartınızın hesap bilgilerine ve şifrenize erişir. Bilgilerin doğruluğunu kontrol ettikten sonra diğer aşamaya geçer.

Sonraki aşamada ATM size şifrenizi sorar ve şifreyi doğru girdiğinizde makina üzerindeki kasaya erişimini gerçekleştirir. Bankanızdaki bilgilere network sayesinde ulaşarak gerekli talimatları alır. Yapmak istediğiniz işlemin komutunu ATM ekranında çıkan seçenekler yardımıyla verebilirsiniz. ATM, içerisinde tepsiler bulundurur ve bu tepsilerin her birinde ayrı ayrı banknotlar vardır.

ATM’ler bünyesinde bulunan paraları son derece güvenli şekilde muhafaza etmektedirler. ATM de bulunan “Para Yatırma\Para Çekme” kapakları vakumla çalışmaktadır. Bu kapaklar her seferinde birer banknot taşımaktadır. Döner silindirli mekanizmasında bulunan sensörler paranın boyutlarını ve mürekkep kalınlığını hesap ederler. Bu şekilde paranın kontrolü gerçekleşmektedir.

Tüm işlemler sonunda, sistemi işleten programı barındıran bilgisayar, yapılan işlemleri kaydeder ve kartınızı size geri verir. ATM’ler 22 tonluk dış kuvvetlere dayanıklı oldukları için son derece güvenli makinalardır. Hırsızlar içerdeki paralara ulaşsalar bile ATM, içindeki koruyucu mürekkebi patlatarak paraları kullanılmaz hale getirir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir