Big Data Nedir?

Big data, teknoloji ile ilgilenen kişilerin son yıllarda sıklıkla duyduğu kavramlar arasında yer almaktadır. Türkçe karşılığı “büyük veri” olan bu kavram; verilerin analiz edilip sınıflandırılmış, anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş şeklidir. Daha açıklayıcı bir şekilde tanımlayacak olursak; sosyal medya, belge arşivleri, arama motorları, makine dataları, log dosyaları gibi farklı kaynakların oluşturduğu veri yığınlarını işleyerek daha anlamlı verilere dönüştüren bir kavramdır.

Big data, gerçek verilerin analizine dayandığı için işletmelere, kurumlara veya şahıslara müşterileri hakkında farklı bakış açıları geliştirilmesinde yardımcı olur ve maliyetleri minimum düzeye indirme, doğru bir pazarlama ve reklamcılık stratejisi geliştirme, iş gücünde tasarruf sağlama ve hitap ettikleri kitlenin beklentisine göre ürün ve hizmet geliştirme gibi birçok farklı alanda doğru kararlar alabilmeleri için onlara olanak sağlar.

Big data, genellikle müşteri davranışlarının önemli olduğu sektörlerde (bankacılık, perakendecilik, operatör şirketleri vb.) kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda big datanın önemi hemen hemen her firma, şirket ve kurum tarafından anlaşılmış ve kullanımı yaygınlaşmıştır. Sağlık sektöründe de hastalıkları önceden teşhis edebilmek için kullanılmaya başlayan big data, eğitim sistemi üzerinde çeşitli yenilikler yapmak için de kullanılmaktadır.

Big Data 5 Ana Bileşenden Oluşmaktadır

  • Çeşitlilik (Variety); Farklı ortamlardan (telefon, tablet, bilgisayar) üretilen verilerin hemen hemen hepsi birbirinden farklı formata sahiptir. Bu veri formatlarının birbirine dönüştürülüyor olmaları gerekmektedir.
  • Veri Büyüklüğü\Hacim (Volume); Her geçen gün artış gösteren veri miktarlarının daha ileri zamanlardaki durumları göz önünde bulundurulmalı ve buna bağlı olarak bu veri yığınlarıyla başa çıkabileceğim şekilde planlama yapılması gerekmektedir.
  • Hız (Velocity); Gelişen teknolojiyle birlikte big data hızına hız katmaktadır. Bu nedenle yazılımınız ve donanımınız hızlı bir şekilde ilerleyen verilerle doğru orantılı bir şekilde artmalıdır.
  • Doğrulama (Verification); Big data ile ilgili öne çıkan konulardan biri de verilerin doğruluğu ve güvenliğidir. Big data ile elde edilen verilerin gizliliği ve hangi verilerin kimler tarafından görünebileceği üzerinde dikkatle çalışılması gereken bir konudur.
  • Değer (Value); Big datanın en önemli bileşenlerinden olan değer, elde edilen ve işlenen verilerin işletmelere, kurumlara veya şahıslara hangi ölçüde değer kattığıyla ilgilidir. Yan kısaca, elde edilen veriler firmalara değer kattığı sürece anlamlıdır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir