Yeşil Pasaport Nedir?

Bir diğer ismiyle hususi pasaport olarak tanınan yeşil pasaport, birçok ülkeye belirli günle sınırlı olmak koşuluyla vizesiz bir seyahat fırsatı sunar. İçerisinde pek çok avantajı barındıran yeşil pasaport, kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarının, kamu çalışanlarının, eski TBMM çalışanlarının, devlet sporcularının, eski ve yeni belediye başkanlarının ve tüm bunların ailelerine sağlanan kaliteli bir hizmettir. Renginin yeşil olmasından ötürü insanlar tarafından bu isimle adlandırılmıştır.

Yeşil pasaport edinme hakkına sahipseniz öncelikle gerekli evrakları hazırlamanız ve ardından İç İşleri Bakanlığına bir talep dilekçesi göndermeniz gerekmektedir. Pasaport defter tutarını yatırdıktan sonra diğer evraklarla birlikte nüfus müdürlüklerinden başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Anlaşmalı kargolar tarafından, pasaportunuz adresinize teslim edilecektir.

Yeşil pasaportun dolaşım gücü oldukça yüksektir. Yeşil pasaportun sağlamış olduğu avantajlardan en güzeli, 100’den fazla ülkeye vizesiz bir şekilde seyahat imkanı sağlamasıdır. Dünya’nın her bir yanına gitme şansı yeşil pasaport sayesinde mümkün. Ayrıca yeşil pasaport sahipleri, pasaport harcından da muaf tutulurlar. Bir diğer önemli avantajı da, yeşil pasaport sahibi kimselerin, çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanmaya hak kazanırlar.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Yeşil pasaport hakkından yararlanarak eşsiz fırsatlara sahip olmak isteyen bireyler, aşağıda bulunan evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamak zorundadır.
  • İç İşleri Bakanlığı’na hususi pasaport talep dilekçe metni.
  • Nüfus kartının orijinal hali.
  • Son 6 ayda çektirilmiş olan, 1 adet biometrik fotoğraf.
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair bir dekont.
  • Yeşil pasaport hak sahibi vefat etmiş ise eğer eşinin veya çocuklarının hususi pasaporta başvurabilmesi için kişinin çalışmış olduğu kurumdan vefat ettiği tarihteki ünvanını ve derecesini gösteren yazılı belge.
  • Emekliler, emekli oldukları tarihte hangi kadro ve kıdemde emekliye ayrıldıklarını gösteren belge.
  • 18 yaşından küçükler, velilerden alınan muvafakatname.
  • Çalışmakta olanlar, çalıştıkları kurumun il bölge müdürlüğünden alınmış imza sirküleri.
  • İstifa eden memurlar, istifa ettikleri dönemde hangi kıdemde olduklarını gösteren belge.

Gerekli tüm bu belgeleri temin ederek kolay bir şekilde yeşil pasaport başvurusu yapılabilir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir