Deflasyon Nedir? Deflasyon Sonuçları

Paradarlığı olarak adlandırılan deflasyon, mevcut fiyatların belirli zaman aralıkları ile sürekli olarak düşüş yaşaması halidir. Daha genel bir ifadeyle, piyasadaki mal ve hizmetlerin sürekli olarak ucuzlaması durumuna deflasyon denmektedir. Enflasyon eğilimine karşı olarak fiyatları düşürmeyi öngören bir iktisat siyasetidir. Kulağa çok güzel bir olay gibi gelse de aksine, bir nevi zararlı bir durumdur. Deflasyonun mevcut olduğu bir ekonomide, mal ve hizmet fiyatları düşmesine rağmen maalesef ki alıcı bulunamaz. Hizmet fiyatları ucuzlarken fiyatların gerileyeceği beklentisi ile bu hizmetlere olan talep de böylelikle düşüş gösterir.

deflasyon nedir

Deflasyonun oluşuma farklı durumlar sebebiyet verebilir. İktisadı durgunluk zamanlarında mal ve hizmet arzının talebini geçmesiyle beraber alım gücünün azaldığı durumlarda piyasadaki para arzının da orantılı bir şekilde azalmasından kaynaklanır. Üretilen malların tümü satış görmediği için fazla üretim stoklanır, yeni üretimlere gidilmediği için de işçilere gerek kalmaz ve böylelikle de yoğun işsizlik artışı meydana gelir. Merkez bankalarında verilen kararlara göre mevcut krediler ve para arzı azaldığı takdirde piyasada bulunan malların hemen hemen hepsinde fiyat düşüşü yaşanır. Bu düşüşlerin başka bir sebebi de, mal ve hizmetlerin talebinde gözle görülür bir azalma yaşanması halidir.  Devlet harcamalarının azalması, tüketicinin birikim yapma isteği, borsada yaşanan düşüşler de bu duruma neden olan bazı unsurlardandır. Deflasyonda alınabilecek önlemler toplam talebi arttırma yolunu izlemektir. Bunun sağlanması için de kamu harcamaları artırılır ve vergiler azaltılarak açık bütçe politikası uygulanmalıdır.

Deflasyon Sonuçları Nelerdir?

Deflasyonun en bilindik sonucu, refah seviyesini gözle görülür bir şekilde düşürmesidir. Neticede bir ekonomide hammadde veya iç gücü gibi faktörler yeterli gelmez. Üretimin de artması gerekmektedir. Üretimin artışı da dolayısıyla paranın miktarına ve fiyatların yükselmesine bağlıdır. Gelir miktarında azalma yaşanacağı için tüketim seviyesi de düşecek ve ekonomi durgunluk yaşayacaktır. Paranın değerinin artması ile dış ticaret dengesinde ciddi bozulmalar başlar. Yaşanan düşüşler nedeniyle sermaye sahibi kişiler yatırım yapmaktan vazgeçerek, varlıklarını faiz getirili yatırım araçlarına yönlerdirmeye başlar. Böylece talep daha da azalarak olumsuzlukları beraberinde getirir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir