Film Hikayesi Nasıl Yazılır?

Senaryo yazılması diğer yazılara göre daha zordur. Senaryoda dramatik yapı vardır. Olaylar ve konuşmalar insanlara hitap etmelidir. Bu yazımızda sizler için senaryonun ne olduğu nasıl yazıldığı gibi bilgileri aktaracağız.

Senaryo Nedir?

Senaryo nedir? sorusunu sizler için detaylıca anlattık. Senaryo içerisinde diyaloğun ve betimlemelerin olduğu dramatik hikayeler olarak bilinmektedir. Senaryo yapılan dizilerin, filmlerin, çizgi filmlerin ya da televizyon programlarının eseri olarak bilinmektedir.

Senaryo yazarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri edebi sözcüklere, betimlemelere, karmaşık cümleler ya da uzun cümleler kurulmamalıdır. Senaryo içerisinde kamera hareketlerini barındırmamaktadır. Senaryo yapısı gereği yönetmene yol gösterir. Senaryo, yönetmene hikayeyi verir ve nasıl çekmesi gerektiğini söylemez.

Film Hikayesi Nasıl Yazılır

Bazı senaryolarda çekim planları ya da çekim ölçekleri verilebilir fakat bu durum karışıklığa da yol açabilir. Senaryo yazarken sahneler belli olur ve sayfa başında sol kısımda mekan yazar. Sağ üst tarafta ise zaman yazmaktadır. Fransız metodu ise aksiyon, mizansen barındır, sağ tarafta diyologlar bulunur. Amerikan senaryo metodunda ise, diyaloglar tretmandan ayrı bir biçimdedir ve sayfanın ortasında bulunur. Bir film yazarken planlar, sahneleri, sahneler daha sonra sekansları oluşturmaktadır. Bir film senaryosu plan, sahne ve sekans bölümlerini içerir.

İyi Bir Senaryo Nasıl Yazılmalı?

Kaliteli bir senaryo kendini baştan belli etmektedir. İyi bir senaryo nasıl yazılmalı? Sorusu aklınıza geldiyse sizler için anlattık. Senaristin üslubu, hikayenin kuruluşu, dramatikleştirme, ana karakterin sunumu, yan karakterlerin olaya katılması, dramatik önerme ve en önemliside hikayenin kendisidir.

Tüm bu bileşenler kaliteli bir biçimde birleştiğinde iyi bir senaryoya sahip olursunuz. Bir senaryo ile insanları etkilemek istiyorsanız ilk sayfadan onları etkilemeyi başarmalısınız. Yapımcılar, ilk baştan kendini içine almayan senaryoları okumayı reddederler. Bu yüzden ana karakteri, yan karakterli, yazı üslubu ya da açık bir şekilde konuyu anlatmak önemlidir.

Pragrafların yoğunluğu, satır araları, yan ve üst boşluklar gibi sayfa düzeni de dikkat çekmektedir. Senaryo okumak ile başlayacağınız bu serüvende iyi bir senarist olabilirsiniz. İnsanları iyi gözlemlemek, hikayeyi sağlam tutmak ve istediğinizi anlatmak senaryo yazımında önemlidir. Bol bol senaryo okumanız sizlere en büyük tavsiyedir. Okuyarak diğer senaryoları gözlemleyecek ve kendi senaryonuzu oluşturabileceksiniz. Anlattığımız noktalatra uyarak iyi bir senaryo yazabileceksiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir