​​Taşyünü Hammaddesi Nedir? Mantolama Nasıl Yapılır?

Bulunduğumuz dönemde inşaat sektörü de diğer pek çok sektör gibi kararlı bir şekilde çalışmalarını yenilebilir döngüselliğe yönlendiriyor. Taşyünü gibi ürünler, hem çevre dostu olması, hem de binaların güvenliğini arttırıcı özellikleri nedeniyle çok tercih ediliyorlar. Özetle söylemek gerekirse enerji faturalarınızı düşük tutmak ve karbon emisyonlarınızı azaltmak, evinizdeki ısıyı içerde, soğuğu  dışarıda tutmak için yapabileceğiniz  en iyi uygulama mantolamadır.

Taşyünü Çevre Dostu Bir Malzemedir

Taşyünü gibi uzun ömürlü yalıtım malzemeleri sayesinde dış cephe mantolama uygulaması ile karbon emisyonları önemli ölçüde azaltılabiliyor. Taşyünü doğada bolca bulunan bazaltik kayadan üretilmektedir. Bahse konu malzeme son derece geri dönüştürülebilir ve dayanıklı olmasının yanı sıra olabilecek herhangi bir deformasyona karşı da son derece dirençlidir. 50 Yıldan daha uzun bir süre değişmeden kalabilmektedir. İyi döşenmiş bir taşyünü yalıtımı, onlarca yıl boyunca tasarruf, güvenlik ve sürdürülebilirlik garantisini temsil etmektedir.

Firma olarak vizyonumuz temiz ve verimi enerji için binalarda doğru yalıtımın yapılarak, tasarruf elde edilmesidir. Taşyünü kullanılan şantiyelerden elde edilen atık ürünler toplanarak, geri dönüşüme alınır ve burada yeniden işlenerek, taşyünü halinde tekrar piyasaya sürülebilir.

Şurası önemle hatırlanması gereken bir konudur ki enerji verimliliği ve estetik geliştirme için yapılan tadilatlarda binanın yangın güvenliği de birinci planda gözetilmelidir. Piyasada mantolama uygulamasında ya da ısı yalıtım amacı ile kullanılan pek çok yanıcı malzeme mevcuttur. Bahse konu malzemeler yüksek sıcaklıklarda kolayca tutuşabilmekte ve alevlerin hızla yayılması için uygun ortam oluşturmaktadır.

Cephelerine yalıtım ya da mantolama uygulaması riskli olan binaların tadilatlarında kullanılan malzemenin yangına karşı da güvenlik sağlayabilmesi gereklidir. Taşyünü mükemmel  ses yalıtımı sağlayabilme performansının yanı sıra, yanıcı da olmayan bir ısı yalıtım malzemesidir.   

Modern inşaatlarda çatılara güneş panelleri gibi yenilikçi paneller kurulmaktadır. Bu uygulamalar beraberinde bazı riskleri de getirmektedir. Bu nedenle yanıcı olmayan taşyünü ile ısı yalıtımı yapılması mülkünüzün korunması bakımından da ciddi bir önem taşıyabilir.

Taş yününün sahip olduğu özellikler sayesinde, daha güvenli ve sürdürülebilir şehirler inşa edilebilir.

Mantolama Nasıl Yapılır?

Optimum enerji verimliliği için evinizin mantolaması düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Mantolama işlemi sırasında uygulanması gereken basamaklar sırasıyla şunlardır:

1. Apartman yönetimin ortak karar alması

2. Keşif

3. Malzeme seçimi

4. Renk seçimi

5. Teknik şartname hazırlanması

6. Mantolamayı yapacak ekiple anlaşılması

a. Yüzey hazırlama (bu aşamada binanın dış cephe temizliği, kırık ve çatlak tamiri yapılır)

b. Subasman profilleri (subasmanı profillerinin düzgün sabitlenmesi, mantolama işleminin düzgün yapılmasını sağlar)

c.  Isı yalıtım levhaları (bu önemli bir aşama olup bir alttaki paragrafta daha detaylı anlatılmıştır)

d. Mantolama dübeli (levhaların dayanıklı olması için bulundukları yüzeye sabitlenmesi aşamasıdır)

e. Donatı filesi (levhaların üzerine iki kat halinde sıva uygulanır. Böylece ilk kattan sonra sıvanın çatlamasını önler.)

f.  Dış cephe boyası (sıva kuruduktan sonra geçilen en son aşamadır)

Isı yalıtım levhalarının seçimi aşaması hemen hemen en önemli aşamadır. Bu amaçla piyasada kullanılan başlıca 3 malzeme vardır Bunlar:

Ø  Taşyünü (Taşyünü ile yalıtım yapmanın avantajları ısı yalıtımı, yanıcı malzeme olmaması ve ses yalıtımı sağlamasıdır)

Ø  Ekstrüde polisten (XPS)(XPS ile yalıtım yapmanın avantajı yüksek oranda ısı yalıtımı sağlamasıdır.)

Ø  Ekspande polistren (EPS) (EPS ile yalıtım yapılmasının avantajı yüksek oranda ısı yalıtımı sağlamasıdır.)

Yukarıda da görüldüğü gibi yalıtım levhası olarak taş yünü levha kullanımı, diğer malzemeler göre çok daha avantajlıdır.

Yeni Yapılara Nasıl Mantolama Yapılır

Yeni yapılara yalıtım yapılması kolay ve kullanışlıdır. Döşemeler döşenmeden ve sıva duvara ya da tavana sürülmeden önce ahşap kirişler arasına yalıtım malzemeleri yerleştirilerek, yerlerine sabitlenir.

İnşa Edilmiş Yapılara Nasıl Mantolama Yapılır?

Eğer binanızda yalıtım yoksa ya da eski malzemelerle yalıtım yapılmışa, yeni bir yalıtım malzemesi kullanarak mantolama yapmak evinizin enerji verimliliğini arttırarak, iç mekan konforunu iyileştirir.

Hali hazırda oturduğunuz evin tavan ve zemin altı yalıtımın güçlendirilmesi, bu alanlara erişimin olabileceği en uygun zamanda yapılmalıdır. Yalıtım performansının tehlikeye düşmemesi için mevcut ev yalıtımından önce uygulama yapılacak zeminin ıslak, nemli ya da küflü olmamasına çok dikkat edilmelidir.

Duvar yalıtımını güçlendirmek büyük bir yenileme aşamasıdır.  Sıva yapılmadan önce duvar boşluğu açıkta iken yalıtım malzemeleri yerleştirilmelidir. Daha sonra tekrar sıva yapılarak, boyama işlemine geçilmelidir.

Mantolama Fiyatları

Mantolama hem mülkünüzün değerini ciddi ölçüde arttıran, hem de içinde yaşarken konforunuzu sağlayan önemli bir özelliktir. Ayrıca mantolama sayesinde faturalarınızın tutarları da azalır.

Bütün bunlar göz önüne alındığında mantolamanın ciddi ölçüde karlı ve tasarruflu bir çalışma olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu kadar önemli bir konu için deneyimli ekipler yalıtım sürecindeki bütün aşamalarda size yardımcı olacaktır.

Mantolama fiyatları ile ilgili detaylı net bilgiyi markaların kendi sitelerinden veya satış ekiplerinden edinebilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir